MENU : Kuih Gula Melaka
Bahan²nya adalah:
Tepung beras + tepung pulut (lupa ambik gambar)
air daun pandan yang telah dikisar (wangian asli dari gunakan pewarna)
gula melaka yang telah dipotong dadu
bancuhan air pandan + tepung beras + tepung pulut (tepung beras adalah untuk elakkan kuih dari terlalu liat dan lembek)
dohkan dia tapi jangan lupa pulak masukkan gula melaka yang sudah dipotong dadu tadi
masukkan yang telah di doh tadi ke dalam air panas yang dididihkan dan angkat apabila kuih timbul
Kemudian Golekkan kuih yang masih panas tadi dalam kelapa parut yang digaul dgn secebis garam dan rupanya menjadi seperti ini
Senang sangat kan? Ni lah kuih feberet kami bulan puasa.Sekali pon tak pernah beli tau! Jauh lebih sedap kalo buat sendiri. Sebabnya?? Kalo buat sendiri kita tak kan teragak² nak jimat bahan. hahaha Pastu pulak kalo beli tak terjamin kebersihan kalo kuih jenis kena uli² ni. Ntah basuh ke tidak tangan masa nak uli.
Menu berbuka semalam hanya kuih gula melaka dengan koe teow goreng sendiri malas nak tayang malu hasil masakan sendiri
Menu sahur pagi tadi
2 ekor ikan goreng
gulai udang masak malam tadi
Hati Berkata : Berbuka dengan ala kadar lebih baik dari membazir kan..
nampak cam ade warna ijau tp kuih fiza putih lupa bubuh ke air pandan tuh ??