Mee Betawi || Gelap, Pedas dan Berapi

Slurrrppp..sampai sekarang terasa lagi kuah² dia yang pekat dan berapi tu..huhuhu 

Masa open house di rumah jiran antara menu yang menjadi hidangan tetamu adalah mee betawi ni lah..mula² dengar nama eh macam tak pernah dengar je nama mee betawi..hikhik..nak cuba pon macam takut²..bukan apa, kalo kuah yang jenis masam² ke iols tak bape suka. 

Tak kusangka..sekali rasa terus terangkat uolss..perghh! dia punya pedas² blackpepper tu memang berapi..tapi tetap sedap bagi iols yang suka masakan pedas²..yang tak suka pedas mesti terus reject kan..hehehe


Ada tak sape tak pernah tengok mee betawi macam iols?Mai nengok rupa dia mai..
kuah dia gelap² tapi jangan disangka cool..sekali rasa berasap telinga..kata kuahnya letak blackpepper kan..

macam gini lah rupa mee betawi lepas masak..penuh bahan sampai tak nampak mee..memula ingat kuah aje mee nya asing, rupanya mee tersorok kat bawah..ni orang kata selak bahan baru nampak mee..ngeee

Setelah di google terjumpa lah resepi mee betawi..tapi dia guna daging..jiran iols tu dia guna ayam..hehe

Bahan-bahan ( Ikut suka rasa sendiri )

  • Mee Kuning, Sayur Sawi, Daging lembu (dipotong dadu), Sos Tomato, Cili jeruk, *cili padi merah ½ packet cili padi hijau 1 packet bawang besar lada hitam 2 sudu *bahan bahan ini dikisar dan ditumis hingga garing
  • Bahan untuk merebus daging: Halia Bawang putih Halia dan bawang putih dikisar dan direbus bersama daging  hingga empuk.

Cara-cara

  1. Cara memasak kuah mee batawi : Masukkan bahan yg dikisar yg telah ditumis garing tadi kedalam air rebusan daging yg telah empuk. Lalu masukkan sos tomato (lagi lebih sos tomato lagi pekat kuah itu) dan masukkan kicap manis. Biarkan kuah itu mendidih seketika… SUDAH SIAP… Selamat menjamu selera..

Published with Blogger-droid v2.0.9










0 comment... add one now